A csoki egészséges! 10 érv, amiért érdemes enned belőle

Fitt / Életmód

Nem árt néha egy kis “bűnözés”. Érdemes mindennap enned egy kis magas kakaótartalmú étcsokit. Mondjuk, miért!

1. Jó a szívnek és a vérkeringésnek

Az étcsokoládé természetes összetevői segítenek az érfalak rugalmasságának megőrzésében, ráadásul a fehérvérsejtek „ragadósságának” csillapításával csökkentik a trombózisveszélyt is. Előbbi segít benne, hogy mindig optimális vérnyomásod legyen, utóbbinak pedig különösen nagy hasznát veheted, ha fogamzásgátlót szedsz.

2125 C

2. Csökkenti a stroke veszélyét

Nem vicc: kutatással bizonyították, hogy a rendszeres csokievés 17%-kal csökkenti az agyi érkatasztrófa kockázatát minden korosztálynál.

3. Tele van ásványi anyagokkal

A kakaóban gazdag étcsokoládéban jó sok kálium, cink és szelén található. Emellett egy 100 grammos tábla, aminek legalább 70% a kakaótartalma, még a napi ajánlott vasbeviteled kétharmadát is fedezi.

2125 A

 

4. Csökkenti a koleszterinszintet

A kakaó mérhetően csökkenti a „rossz”, azaz LDL koleszterin szintjét, és növeli a „jó” HDL-ét, amivel kétszeresen is hozzájárul a szíved és az érrendszered védelméhez.

5. Szépíti a bőrt is

Az étcsokoládéban található flavonoidok hozzájárulnak, hogy a bőröd hatékonyabban védekezzen a napsugárzás káros hatásai ellen. Persze, ettől még ne hagyd otthon a naptejet!

2125 B

6. Segít a fogyásban

Idegtudományi szakértők kimutatták, hogy ha étkezés előtt 20 perccel hagysz a nyelveden elolvadni egy kis kocka étcsokit, akkor hamarabb fogsz jóllakni. Ennek magyarázata, hogy a hamarabb elkezdődik a jóllakottságot jelző hormon kiválasztódása.

7. Kismamáknak is kisbabáknak is egészséges

Egy finn tanulmány szerint a rendszeres csokievő kismamák stressz-szintje általában véve alacsonyabb, ami jót tesz a magzatnak.

2125 D

8. Megelőzheti a cukorbetegséget

Talán furcsán hangzik, de a kakaó pont segít javítani a szervezeted inzulinválaszát, amivel kordában tarthatod a vércukorszinted és csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.

9. Felpörgeti az agyadat

A flavonoidok nemcsak, hogy javítják az agyműködést, hanem még az enyhébb sérülések utáni gyógyulásban is segítenek: egy agyrázkódást például sokkal könnyebb csokival kiheverni.

 

10. Jobb kedvre derít

A csoki feniletilamint tartalmaz. Ez ugyanaz a vegyület, ami az agyadban termelődik, amikor például szerelmes leszel. A feniletilamin boldogsághormon-termelődésre buzdítja a testedet, így nem csak illúzió, hogy az édesség vidámabbá tesz.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!