7 valódi ok, amiért nem sikerül lefogyni

Fitt / Életmód

Felejts el mindent, amit a diétáról valaha tanítottak. Most megtudhatod, hogy miért nem működnek a hagyományos diéták.

A híres endokrinológus és Harvard Egyetemi elhízás tudományi szakértő Dr. David Ludwig, MD, Phd, elmagyarázza Mindig éhes? című új könyvében, hogy miért nem működnek a hagyományos diéták.

1. Túl sokat eszel edzés után

Több száz tanulmány tette fel a kérdést, a mozgás a megoldás a fogyásra? Ezek a tanulmányok magukban foglalják a ma létező összes megközelítését a fizikai aktivitás növelésének, több száz résztvevő közreműködésével. Minden tanulmány ugyanarra az eredményre jutott: néhány ember lead pár kilót, néhányan felszednek pár kilót, de a legtöbben semmiféle jelentős súlyváltozást nem tapasztalnak. A mozgásnak számos előnye létezik, például megnöveli a kedvet az egészséges táplálkozáshoz, növeli az izomtömeget, de a súlycsökkenés nem tartozik ezek közé.

Annak oka, hogy az edzés nem vezet igazán fogyáshoz, az a tény, hogy a mozgás éhesebbé tesz bennünket és ezt evéssel kompenzáljuk. Sajnos elfogyasztani sokkal könnyebb a kalóriákat, mint elégetni. Elmész 30 percet kocogni, hogy elégess 200.000 kalóriát csak azért, hogy utána bevigyél 200.000 kalóriát egy energiaital formájában, csak egy perccel később.

2287-v

Annak oka, hogy az edzés nem vezet igazán fogyáshoz, az a tény, hogy a mozgás éhesebbé tesz bennünket és ezt evéssel kompenzáljuk.

Arra is van bizonyíték, hogy egyszer aktívabbak vagyunk, máskor pedig kevésbé vagyunk aktívak. Egy tanulmányban harminchét túlsúlyos serdülőkorú különböző intenzitású (magas, alacsony és pihenés) mozgásban vett részt három különböző reggelen.

Ahogy az várható volt, a fiatalok több kalóriát égettek el a magas intenzitású edzés alatt, mint amikor pihentek. De délután a kalóriafelhasználás jelentősen csökkent, a magas intenzitású gyakorlatokat követően. Attól függetlenül, hogy mennyit edzettek a tinik, az egésznapos kalóriafelhasználás nem változott.

PRÓBÁLD KI A: ’PASSEGGIATA’-t

A passeggiata egy olasz szó a könnyű sétára. Ez egy szokás arra, hogy napközben többször elmenj sétálni, kimozdítva magad az íróasztalod mellől vagy a kanapédról. Ezek a séták segítenek a jobb alvásban, az egészségesebb emésztésben és az inzulinhatásban.

Mindegy mennyire vagy formában, a passeggiata egy örömteli, könnyű és stressz csökkentő mozgásforma.

2. A testednek megvan a saját természetes ’alapértéke’

Dr. Ludwig egyik első kutatását egereken végezte annak érdekében, hogy feltárja annak a rendszernek a sokrétűségét, amely a testsúlyt ellenőrzi. Az eredményei lenyűgözőek voltak. Ha az egér néhány napig koplalt veszített a súlyából, ahogy az várható volt. De amikor újra ételhez jutott, addig evett, amíg az összes leadott súlyt visszahízta.

Ennek az ellenkezője is igaz volt. Az egér kényszer túltáplálása súlygyarapodáshoz vezetett, de utána az egér egészen addig elkerülte az ételt, amíg a súlya vissza nem állt a normálisra.

Erre a kísérletre alapozva bizonyítható, hogy az állati szervezet tudja, milyen súlyú akar lenni, milyen súly megfelelő számára. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy mi emberek is rendelkezünk azzal a természetes hajlammal, hogy megváltoztassuk a táplálékbeviteli szokásainkat, hogy elérjünk egy belső ’alapértéket’. Hasonlóan ahhoz, ahogy egy termosztát szabályozza/fenntartja egy szoba hőmérsékletét.

2287-b

Mi emberek is rendelkezünk azzal a természetes hajlammal, hogy megváltoztassuk a táplálékbeviteli szokásainkat, hogy elérjünk egy belső ’alapértéket’.

Ha változtatsz a viselkedéseden/működéseden, a belső biológiád elkezd harcolni veled. Amikor csökkented az étel bevitelt a szervezeted erre megnövekedett éhségérzettel reagál. A hosszútávú súlykezelés ötlete az, hogy változtasd meg a biológiádat annak érdekében, hogy ez a természetes működésed alkalmazkodását okozza a későbbiekben.

PRÓBÁLD KI: HATÉKONY HOSSZÚTÁVÚ SÚLYKEZELÉS

Próbálj arra figyelni mit eszel ahelyett, hogy a kalória tartalommal törődnél. az étel biológiai hatása jelenti a különbséget a teltség érzet és az éhség érzet, a magas és alacsony energiaszint, súlyvesztés és súlynövekedés, az egészséges élet vagy krónikus betegségek között.

3. A reggelid lazul

Dr. Ludwig szavaival élve „Nem minden reggelit teremtetett egyenlőnek.” Egy a Pediatrics című kiadványban megjelent esettanulmányban, 12 serdülőkorú fiúnak adtak három különböző típusú reggelit három különböző alkalommal. Mindegyik reggeli kalóriatartalma ugyanannyi volt, eltért viszont a bennük lévő szénhidrát típusa és mennyisége.

Ételek ugyanolyan kalóriatartalommal képesek drámaian eltérő eredményeket létrehozni a későbbiekben.

Az első reggeli instant zabkása volt, ami egy magasan feldolgozott szénhidrát. A második egy a legkisebb mértékben feldolgozott szénhidrát, a darabolt zab volt. A harmadik reggeli pedig zöldséges omlett, gyümölcsökkel több zsírt és fehérjét tartalmazott kevesebb szénhidrátot és nem tartalmazott gabonaféléket.

Ebédnél a tiniknek megengedték, hogy annyira keveset vagy sokat egyenek, amennyire csak akarnak nagy tálakra kirakott kenyerekből, bagelekből, felvágottakból, kekszekből és gyümölcsökből. Az instant zabkását reggelizők jelentősen többet ettek (1.400 kalória), mint a darabolt zabot (900 kalória) vagy zöldséges omlettet és gyümölcsöt (750 kalória) fogyasztók. Ez 650 kalória eltérés egy olyan étkezést követően, ahol mindenki ugyanolyan mennységű, de más minőségű kalóriát vitt be. Nos, ez alátámasztja azt a feltevést, hogy ételek ugyanolyan kalóriatartalommal képesek drámaian eltérő eredményeket létrehozni a későbbiekben.

PRÓBÁLD KI EZT: MOGYORÓVAJAS BANÁNOS ENERGIA SHAKE

Dr. Ludwig könyve az Always Hungry? tartalmaz egészségjavító recepteket, mint például a banán és mogyoróvaj klasszikus kombinációját, ami biztosan megelégedéssel tölt majd el egész délelőtt. Ez a shake nem csak megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaz, hanem egy gondolatnyi szerecsendiót is, ami még különlegesebbé teszi ezt a finom reggeli választást.

2287-bb

Csak annyit kell tenned, hogy összekeversz 1 banánt (frisset vagy fagyasztottat), 2-3 evőkanál hozzáadott cukrot nem tartalmazó mogyoróvajat, egy csésze cukrozatlan szója vagy mandulatejet, két és fél evőkanál tejsavó fehérje port és egy gondolatnyi szerecsendiót.

4. Alacsony kalóriatartalmú diétát folytatsz

A legtöbb fogyókúrás javaslat azt az egyszerű fogalmat támogatja, hogy ”a kalória az kalória”. Az igazság azonban az, hogy a testednek nem a kevesebb kalóriabevitel a megoldás, és nem is fog sikeres súlyvesztéshez vezetni.

Az 1970-es évek óta a kalória bevitel csökkentése súlyvesztés reményében elbukott. Amikor rendkívül éhessé válunk, az ételen kívül képtelenek vagyunk bármi másra koncentrálni, és ahogy egyre inkább gyengébbé válunk, végül megadjuk magunkat az éhségünknek. Ha ez az ördögi kör gyakran előfordul, annak eredménye az anyagcserénk lelassulása, ami szinte lehetetlenné teszi a súlyvesztést.

A testednek nem a kevesebb kalóriabevitel a megoldás, és nem is fog sikeres súlyvesztéshez vezetni.

Az elhízási ráta történelmi magasságokban van, és a kormány az élelmiszeriparral karöltve arra bátorít, hogy kalóriát számláljunk, olyan találmányok segítségével, mint a ”100 kalóriás uzsonna csomagok”. A valóságban ezek az úgynevezett „egészséges alternatívák” és „alacsony zsírtartalmú” cukorkák, sütik és salátaöntetek általában több cukrot és kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos változatok.

PRÓBÁLD KI EZT: KALÓRIADÚS ÉTELEK

Ahelyett, hogy a kalóriákat számolnád, inkább arra gondolj, milyen hatása lesz az ételnek a testedre. Az újabb keletű tanulmányok azt mutatják, hogy a magasan feldolgozott szénhidrátok a kalóriatartalmon túl más módokon is hátrányosan befolyásolhatják az anyagcserét és a testsúlyt, míg az olajos magvak, az olíva olaj és az étcsokoládé (néhány a létező legkalóriadúsabb ételek közül) úgy tűnik, hogy megakadályozzák az elhízást, a cukorbetegséget és a szívbetegséget.

5. A mesterséges édesítőszerek nem olyan ártatlanok, mint amilyenek tűnnek

Néhány mesterséges édesítőszer szacharint tartalmaz, a cukor pótlására, és nincs bennük sem glükóz, sem fruktóz. Habár az alternatív édesítőszerek közel 0 kalóriások, hatásuk mégis van a szervezetre. A mesterséges édesítőszerek szintetikus vegyszereket tartalmaznak, amik az édes íz érzékeléséért felelős receptorokat ezerszer erősebben stimulálják, mint a cukor. Ez romboló hatással van az egyén étrendjére.

A mesterséges édesítőszerek szintetikus vegyszereket tartalmaznak, amik az édes íz érzékeléséért felelős receptorokat ezerszer erősebben stimulálják, mint a cukor.

Dr. Ludwig azt találta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak mesterséges édesítőszereket azok a természetesen édes ételeket, mint a gyümölcsök nem tetszőnek, a cukrozatlan ételeket pedig, mint a zöldségek elfogadhatatlannak találják.

Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak mesterséges édesítőszereket azok a természetesen édes ételeket, mint a gyümölcsök nem tetszőnek, a cukrozatlan ételeket pedig, mint a zöldségek elfogadhatatlannak találják.

PRÓBÁLD KI EZT: ORVOSSÁG ÉDESSZÁJÚAKNAK

A legjobb módja annak, hogy kielégítsd az édesség utáni vágyadat az, ha egy természetesen édes gyümölcsöt eszel. Ha mégis hozzáadott édesítőszert használsz, próbáld ki a juharszirupot vagy a mézet az asztali cukor helyett. Ezeknek a kevésbé finomított édesítőknek van tápanyagtartalmuk és erősebb az ízük is, így elég belőlük kevesebb is. Ha pedig kiiktatod a szervetlen édesített termékeket, akkor talán a friss, időszakos gyümölcsöket is finomabbnak érzed majd.

6. A sóvárgás átveszi a hatalmat az életed felett

Amikor a véráram alacsony kalóriában, akkor az agy beindít egy riasztórendszert, ami éhséget okoz és sóvárgáshoz vezet. Jellemzően magasan feldolgozott szénhidrátok után sóvárgunk, mint amilyen a chips, a kekszek, cukorkák és sütik, mert ezektől pillanatokon belül jobban érezzük magunkat.

A probléma az, hogy utána órákig sokkal rosszabbul érezzük magunkat, ugyanis beindítanak egy függőségi ciklust. A magasan feldolgozott szénhidrátok olyanok, mint a legveszélyesebb kábítószerek, abban a tekintetben, hogy a gyors felszívódási arány mindkettőnél fokozza a függőséget.

A magasanfeldolgozott szénhidrátok kihagyásával a diétádból, úgy találod majd, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos viselkedési problémáid hirtelen javulnak.

Teljesen mindegy milyen a pszichés állapotunk, a magasan feldolgozott szénhidrátok előkészítik a terepet a mértéktelenségnek. A magasan feldolgozott szénhidrátok elhagyásával a diétádból, úgy találod majd, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos viselkedési problémáid hirtelen javulnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!