Szerelmi bájitalok

Szex(i)

“Az élvezetnek szám szerint hat oka van: a lángoló szerelem tüze, az áradó mag, a szeretett lény közelsége, az orca szépsége, izgató étkek és a kapcsolat.”- írja Nefzawi Illatos kert-című könyvében. Mely ételek, italok járulnak hozzá a gyönyörhöz?

Vágyébresztés ősidők óta

Az ókori Görögországban Aphrodité testesítette meg a kétkedés és szorongás nélküli, öntudatlan szexualitást. Ugyanekkor Indiában Shiva és Shakti isteni energiáinak párosodásával, teremtő egyesülésével vált a szexualitás szakrális természetűvé. Kínában a Yin, mint a nő, Yang, mint férfi a testi egyesülést a világmindenség áramkörébe kapcsolta be.

A vágy, szerelem, szexualitás misztériumáról szóló elképzelések napjainkban is éppoly titokzatosak, mint annak idején. Korunk élettani megközelítésében a nemi ösztön az agyból indul ki, melynek központja a hypothalamuszban található, csakúgy, mint a táplálék- és folyadékfelvétel utáni vágy.
Az erő, férfiasság, jó egészség és termékenység elszakíthatatlanok egymástól, amelyre Arisztotelész is rámutatott. A tizenkilencedik századi zulu harcosok babonából amulettet hordtak, hogy a csata utáni erekció teljes legyen.

Ginzeng

Ginzeng

Vágyitalok gyűjteménye

1. A ginzengről azt tartják, hogy az egyik leghatékonyabb afrodiziákum. Gyökeréből szirup készül, mely bármely zöldségből készült ételhez hozzáadható.

2. Az orchideát I. Károly orvosa alkalmazta vágyfokozóként, melyet kecsketejjel kevert össze. A görög és római elkészítési mód szerint a vadon termő orchideát lepréselik, majd joghurtba vagy kecsketejbe keverik.

3. A csontvelőből készült zselé nemcsak nemi-vágy serkentő, hanem rendkívül ínyenc finomság is, mely osztrigás marhaszelet mellé szervírozható.

4. A dióból, gránátalmából, darált mandulából, tökmagból, fenyőmagból, rizspálinkából készült turmix rozskeksszel fogyasztva táplál, erősít és gerjedelmet kelt.

5. Lao Ce, kínai filozófus hitt abban, hogy a vitamindús sárgabarack javítja a termékenységet. A lecentrifugált gyümölcshúshoz méhpempőt adnak, amelyből sűrű, ízes szerelmi bájital válik.

6. A csokoládé vágyébresztő tulajdonsága szintén nagyon régóta ismert. A lassú tűzön felolvasztott csokoládéhoz feketekávét, barnacukrot, jamaikai szegfűborsot, benedikter likőrt, tejszínt, tojássárgáját adnak. Hűtés után fagylaltként fogyasztják.

7. A banánszirupra a jamaicai limbó-táncosok esküsznek, melyet gyümölcssalátával fogyasztanak.

8. A dió az ókori görög és római időkben a megtermékenyítő erő jelentős szimbólumaként volt számon tartva. Kecsketejjel, mézzel, tojássárgájával keverték össze a lassú tűzön puhára főzött diót.

9. A mangóból, tejből készített hűsítő italt Csendes-óceán partvidékén szerelmi bájitalként még a mai napig is alkalmazzák.

Forró csokoládé

Forró csokoládé

10. A “arab gyönyörről” az Ezeregyéjszaka meséiben olvashatunk. Alapja a kábító hatású ópium, melyet fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, egyéb fűszerekkel, olivaolajjal és mézzel készítenek, és vacsora után alkalmazzák.

11. A csicseriborsóból készült ital mézzel, vöröshagymával keverve az indiai szerelmi kultúra egyik hatékony bájitala.

12. A tojás főleg a francia vágygerjesztő italok fontos komponense. Egyik lényeges példája a fürjtojás-nektár, mely mézzel, szezámolajjal, rizspálinkával készül. Másik a “sabayon”, amely a reneszánsz óta ismert. Előállításához konyak, madéra, méz és tojássárgája kell.

13. A gesztenyés, gyömbéres gyönyörből nagyon kevés is elég, mert rendkívül laktató és mindemellett nagyon hatékony bájital. A gesztenyepürét tojássárgájával, gyömbérrel, cukorral, citromlével, cointreau likőrrel, tejszínnel keverik össze.

“Bódító” receptek

Őszibarack vörösborban:
Meghámozok, kimagozok két érett őszibarackot, majd 25 g cukorral, csipet fahéjjal, 3 dl vörösborral felforralom, majd lassú tűzön hagyom tíz percig. Kiveszem a barackot, majd a lábasban maradt lét sziruppá sűrítem. Végül a barackokra locsolom, lehűtöm, tejszínhabbal tálalom. Mellé kecskesajtot, friss fügét szolgálok fel.

Körte Szép Heléna módra:
Meghámozom a körtéket és kivágom magházukat. Egy nagy lábosba annyi vizet öntök, hogy majd később a körték állva elférjenek. 15 g cukrot, vaníliát adok hozzá, felforralom, majd lassú tűzön öt percig főzöm. Belerakom a körtéket, óvatosan puhára főzöm, majd lehűtöm.

Kis tálban vanília fagylaltot púpozok, melynek közepébe teszem a körtét. Végezetül csokoládét olvasztok és még forrón a körtére öntöm. Kevés darált mandulával díszítem.

Forró fűszeres sárgabarack:
Puhára főzök 250 g kimagozott, félbevágott sárgabarackot. Kis serpenyőben vajat olvasztok, 25 g barnacukrot, fahéjat, 60 g narancslét adok hozzá, és addig keverem, amíg sziruppá nem sűrűsödik. Lecsöpögtetem a sárgabarackot és hozzáteszem a sziruphoz. Addig forgatom, amíg meg nem üvegesedik. Forrón tálalom.

 

Kapcsolódó cikkek

Dr. Hevesi Krisztina: A (tű)sarkamra állok

Egy francia pszichológus, Nicolas Guegue izgalmas kutatási területet választott: eredményei szerint a férfiak kitüntetett figyelemben részesítik a nőket a hétköznapokban, amennyiben a hölgyek magas sarkú cipőt viselnek.

Olvass tovább
Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!