5 fiatalító gyümölcs az öregedés visszafordítására

Fitt / Életmód,Szépség

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója, de az még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell látszanunk, és rosszul kell éreznünk magunkat. Tudjuk jó, hogy egészséges táplálkozással fittek maradunk, és megelőzzük a betegségeket is.

Íme, pár recept, a szebb kinézetért és jobb közérzetért:

1. Alma

Rostokat, flavonoidokat és c-vitamint tartalmaz, így az öregedést gátló értend egyik egészséges összetevője.

Az almában található pektin olyan rost, amely kimossa a szervezetből a salakanyagokat. A jótékony baktérium szaporodását segíti a bélrendszerben, valamint alacsonyan tartja a koleszterinszintet. A benne található almasav enyhíti a reumatikus tüneteket, az ízületi gyulladást, segíti az energiatermelést.

Alma

Alma

Recept az emésztés elősegítésére:

Mentás alma – körte lé

  • 8 magozott alma
  • 8 magozott körte
  • 12 szár friss menta

Mossuk meg a gyümölcsöket, majd apróra vágjuk úgy, hogy rajta hagyjuk a héját.

A mentával együtt turmixoljuk, majd azonnal fogyaszthatjuk.

2. Kantalup dinnye

Ez a leveses nyári gyümölcs tele van antioxidánsokkal, amelyek felveszik a küzdelmet a szabadgyökök ellen.

A kantalup nagyon nagy c-vitamin és béta-karotin-tartalmú, és mindkét összetevő természetes öregedésgátló, segíti a regenerálódást, támogatja az immunrendszert és a keringési rendszert. Ez a dinnye káliumot is tartalmaz, amely csökkenti a magas vérnyomást. A magas víztartalmának köszönhetően elősegíti a méregtelenítést.

Kantalup dinnye

Kantalup dinnye

Dinnyés arclemosó (hidratálja és frissíti a bőrt):

  • ¼ friss dinnye hámozva, kimagozva
  • 1 db muszlin
  • ½ citrom
  • 1 evőkanál olívaolaj

Turmixgéppel lemixeljük, majd átszűrjük a levet a muszlinon.  Hozzáadjuk a kifacsart citrom levét majd az olívaolajat, összekeverjük és letakarjuk. Hűtőszekrénybe tároljuk.

Naponta kétszer alkalmazzuk, vattapamacs segítségével. A hűtőben 2 napig tárolható.

3. Grépfrút

Mint a citrusfélék mindegyike, remek C-vitaminforrás: 100 gr gyümölcshúsban 33,3 mg található. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy átlagos 30-35 dkg-os grépfrút fedezi az egészséges szervezet számára szükséges napi C-vitamin bevitelt. Emellett található benne többféle B-vitamin, köztük a rendkívül értékes folsav. Az ásványi anyagok közül tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort, sőt egy kevés cinket is.

Rendkívül magas rost- és víz-, valamint igen alacsony szénhidrát és zsírtartalma, és a szervezetre gyakorolt élettani hatásai. Jóllehet egy ideig zsírégetőként tartották számon a friss gyümölcsöt, ezt azonban laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá.

Grépfrút

Grépfrút

Grépfrútos szépségmaszk (a bőr tonizálására)

  • 1 kisebb grépfrút
  • 1 kis adag természetes joghurt

A grépfrútot hámozzuk meg, szedjük gerezdekre. Turmixgéppel dolgozzuk össze a joghurttal, amíg paszta állagú krémet nem kapunk. A kapott pakolást tegyük a hűtőbe egy órára. Kenjük az arcra, hagyjuk rajta 10 percig, majd langyos vízzel mossuk le.

4. Kivi

C – vitamin tartalma meghaladja az összes citrusfélék C – vitamin tartalmát. Egyetlen szem egy felnőtt napi C – vitamin szükségletét többszörösen fedezi. A kivi proleolitsavat tartalmat, mely javítja a vérkeringést. Figyelemre méltó mennyiségű kalcium, kálium és értékes nyomelem rejtőzik benne.

Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat.

100 g kivi 100-250 mg C-vitamint, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi napi A- és C-vitamin szükségletünket is fedezheti. Ha két kivit elfogyasztunk elegendő A és C vitaminhoz jutunk a nap folyamán. C vitaminból két napra valóra is jutna, ha a szervezet tudná tárolni ezt a vitamint.

Kivi

Kivi

Kivis jégkása:

  • 4 kivi meghámozva, felszeletelve
  • ½ l cukormentes almalé
  • 1 evőkanál citromlé
  • ½ evőkanál reszelt narancshéj

A kivit, az almalét, citromlét turmixoljuk össze, amíg lágy nem lesz. A keveréket öntsük egy tálba, és fagyasszuk keményre. Majd a fagyott keveréket zúzzuk össze.

5. Narancs

Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.

A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.

Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást.
Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.

Narancs

Narancs

C-vitaminos smoothie:

  • 700 ml frissen facsart narancs leve
  • 450 g friss mangó
  • 450 g friss eper
  • 450 g kivi felvágva
  • 500 ml vanília joghurt
  • zúzott jég

Minden összetevőt turmixoljunk össze, amíg sima nem lesz. Ízlés szerint adjunk hozzá jeget.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!