5 egyszerű módja annak, hogy megerősítsd a párkapcsolatodat

Lelkierő

Erősebbé akarod tenni a párkapcsolatodat? Ez az 5 dolog, amit tehetsz…

Dr. Meg John Barker és Prof. Jacqui Gabb, a The Secrets of Enduring Love (a tartós szerelem titkai) című könyv társszerzői elhoztak neked 5 dolgot, amiket már ma megtehetsz, egy erősebb kapcsolatért.

Mindenki sziklaszilárd kapcsolatra vágyik, ám néha úgy tűnik, mindez csak vágyálom marad. Dr. Meg John Baker a The Open University (A Nyitott Egyetem) pszichoterapeutája és Prof. Jacqui Gabb a The Open University szociológia és intimitás professzora megvilágítják számunkra a The Secrets of Enduring Lovecímű könyvükben a hosszantartó kapcsolat tudományát. Az alábbiakban felsorolunk 5 egyszerű dolgot, amit már ma kipróbálhatsz:

2298-b

1. Készíts nekik egy csésze teát

Dr. Baker és Prof. Gabb végeztek egy kutatást több mint 5000 tartós párkapcsolatban élő személy közreműködésével. A legfontosabb megállapításuk az volt, hogy az apró kedves gesztusok rendkívül fontosak egy kapcsolatban. „ Az emberek értékesnek érzik magukat olyankor, amikor a párjuk apró gesztusokkal mutatja ki, hogy gondol rájuk”-mondják a szerzők.

Az apró kedves gesztusok rendkívül fontosak egy kapcsolatban.

Dr. Barker és Prof. Gabb azt javasolják, hogy a figyelmességet kezdjük egy csésze teával. A kutatásuk során arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb ember számára a leghétköznapibb kedves gesztus az emberek számára az, ha megkínálják őket egy csésze teával.

A kutatások azt mutatták, hogy forró italt hozni a parterünknek a világ számos táján kedveskedésnek számít, mint ahogy más gesztusok is, mint például ebédet csomagolni a párunknak minden nap, bemelegíteni a kocsit egy hideg téli reggelen, vagy elmenni és venni neki valamit, amikor esik az eső.

Tipp: Szánj egy napot arra, hogy tudatosan odafigyelsz rá, milyen apróságokat tesz meg érted a párod és te mit teszel meg érte. A nap végén mond el neki, mennyire hálás vagy ezekért a dolgokért.

2. Mesélj el neki valami bensőségest

A kommunikáció hatalmas jelentőséggel bír egy párkapcsolatban. Dr. Baker és Prof. Gabb azt mondják, hogy a meghitt beszélgetések erősítik bennünk a közelség érzését.

A szociál-pszichológiai kutató Dr. Aron Arthur a Stony Brook University (Stony Brook Egyetem) Interpersonal Reltionships (személyek közötti kapcsolatok) Laborjában, New Yorkban publikálta az eredményeit a ‘The Experimental Generation of Interpersonal Closeness’ (személyek közti közelség kísérleti generációja) című írásban 1997-ben. A tanulmányban 36 idegen személy alkotott párokat, és tett fel egyre inkább bensőséges kérdéseket egymásnak és két résztvevő egymásba szeretett, a kísérlet következtében.

A meghitt beszélgetések erősítik bennünk a közelség érzését…

A New York Times újságírója, Mandy Len Carton elhatározta, hogy végig csinálja a tanulmányt egy barátjával. Beszámol a hosszú beszélgetéseikről, amelyeket a kísérletben szereplő kérdések alapján folytattak és arról, hogy ennek eredményeképpen ők is egymásba szerettek.

Dr. Barker és Prof. Gabb szerint a párkapcsolati tanácsadás és párkapcsolati terápia is gyakran arra helyezi a hangsúlyt, hogy a párok többet beszélgessenek egymással.

3. Kapcsolódj a belső táncoshoz

Ahogy a főzés vagy a TV nézés, a tánc is egy olyan dolog, amit az emberek tudnak együtt csinálni. Mást jelent más -más embereknek. Lehet egy bolondos, könnyelmű pillanat, lehet egy tudatos módja a feszültség levezetésnek vagy lehet a testi intimitás a szexualitás pillanata.

Az egyik pár, aki részt vett Dr. Barker és Prof. Gabb hosszútávú párkapcsolati kísérletében azt nyilatkozta, hogy a tánc és a bolondozás képessé tette őket arra, hogy kilépjenek a mindennapi élet nehézségei közül a gondtalanságba.

A tánc és a zene egyfajta párkapcsolati horgonnyá válhat…

Pont úgy, ahogy az együtt nézett sorozatok, a tánc és a zene is egyfajta párkapcsolati horgonnyá válhat. Ezek a dolgok azok, amelyekre később örömmel tekintünk vissza együtt. Elképzelhető, hogy összemosolyogtok, amikor felhangzik egy bizonyos dal a rádióban, vagy rákezdtek a ti közös kis bolondos táncotokra.

Tipp: próbáljatok meg együtt táncolni reggelenként, így üdvözölve az új napot

4. Hagyjátok egymást levegőhöz jutni

Dr. Baker és Prof. Gabb szerint a legnagyobb kihívás azok számára, akik együtt élnek, az „én idő” biztosítása. Az együtt élő párok különböző módon próbálják meghatározni a személyes teret, hogy kis időt külön tudjanak tölteni, és vitára adhat okot, ha mást – mást részesítenek előnyben a személyes tér meghatározásakor.

Ha együtt élsz valakivel, vagy éltél más együtt valakivel a múltban, gondolkodj el azon, hogy van e saját helyed és időd az otthonodban, és hogy ezt közösen határoztátok e meg, vagy spontán alakult e ki.

’’

Vedd fontolóra, hogy egy szekrényt a lépcső alatt meditációs kamrává alakíthatnál…

Néhány embernek van olyan szobája a házban, ahol kis ideig egymaga lehet. Ez lehet egy külön hálószoba mindkét fél számára, egy saját tanulószoba, vagy az egyik félnek van egy szobája a házban, míg a másiknak egy fészere vagy egy garázs műhelye. Néhány pár szabályokat állít fel az ”én idő” szobával kapcsolatosan, mint például, hogy beléphet-e egyáltalán a másik fél, vagy, hogy belépés előtt mindig kopogni kell az ajtón.

Amennyiben egy egész szoba kisajátítása szóba sem jöhet, vedd fontolóra, hogy egy szekrényt a lépcső alatt meditációs kamrává alakíthatnál, vagy a nappali egy részét például. A házon kívüli helyek is használhatók az ”én idő” eltöltésére, mint például a söröző, a könyvtár vagy a kávézó.

5. Találd meg a ’harmadik alkotóelemedet’

A The Secrets of Enduring Love című könyvben Dr. Baker és Prof. Gabb kihangsúlyozzák, hogy a kutatásuk egyik meghatározó eredménye az volt, hogy sok ember párkapcsolatában létezik valamiféle ’harmadik alkotóelem’ ami segít a kapcsolatot hosszútávon fenntartani.

Ez a ’harmadik elem’ elmondásuk szerint olyan, mint a szék harmadik lába, abban az értelemben, hogy megszilárdítja a kapcsolatot.

Sok ember párkapcsolatában létezik valamiféle ’harmadik alkotóelem’ ami segít a kapcsolatot hosszútávon fenntartani…

Rengeteg fajta ’harmadik alkotóelem’ létezik, attól függően, hogy ki mit tart fontosnak. A tanulmányban azok az emberek, akik úgy jellemezték magukat, mint a szék egyik, illetve másik lábát, szintén rendelkeztek legalább egyféle ’harmadik alkotóelemmel’ (a szék harmadik lába) ami segített az egyensúly megtartásában.

Néhány embernek a párkapcsolatot megszilárdító ’harmadik elem’ valami olyan, amin mint pár közösen osztoznak, mint a gyerekek, háziállatok, vallás, érdeklődési kör, hobbik és sok ember számára a kritikus ’harmadik elem’ a baráti társaság. Számos ember helyez kiemelt hangsúlyt a közös értékekre, hitrendszerre, ízlásre, törekvésekre és a partnerrel közös időtöltésre.

Mások számár sokkal fontosabb, hogy mindkettőjüknek meglegyen a saját ’harmadik eleme’ a kapcsolaton belül. Ez segít nekik a függetlenségük és a szabadságuk fenntartásában. Ez segít csökkenteni a nyomást a társakon, hogy minden igényt kielégítsenek. Mehetsz például biciklitúrára a haverokkal, nézhetsz horror filmet a nővéreddel, elmehetsz jógázni és lehetsz játékos és ennivaló a gyerekeiddel, és ne igazán számít, ha a partnered nem lelkesedik egyik vagy esetleg semelyik időtöltésért.

Rengeteg ember számára az a bizonyos ’harmadik elem’ mindkettőt jelenti: azokat, amelyek összekötik őket és azokat, melyeket egymástól függetlenül élveznek.

Dr. Meg John Barker pszichológia- tanácsadás oktató a The Open University -n, szex és párkapcsolati terapeuta, aktivista és író.

Prof. Jacqui Gabb a szociológia és intimitás professzora a The Open University -n és a Sociological Research Online (szociológiai kutatások online) nevű folyóirat szerkesztői bizottságának elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Dr. Hevesi Krisztina: A (tű)sarkamra állok

Egy francia pszichológus, Nicolas Guegue izgalmas kutatási területet választott: eredményei szerint a férfiak kitüntetett figyelemben részesítik a nőket a hétköznapokban, amennyiben a hölgyek magas sarkú cipőt viselnek.

Olvass tovább
Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!