Az egyik legfinomabb gluténmentes torta, egészséges összetevőkből. Meg fogod nyalni mind a tíz ujjadat!
HOZZÁVALÓK:
- 180 g jó minőségű étcsokoládé
- 125 g sótlan vaj
- 1 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 165 g barna cukor
- csipetnyi só
- 35 g étkezési mandula, morzsalékosra törve
- 75 g quinoa liszt
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor + a végén a szóráshoz
- 4 tojás
- A tálaláshoz szükséges görög joghurt.
ELKÉSZÍTÉS:
A sütőt hőlégkeveréses üzemmódban 160 fokra melegítsd elő. Olajjal kenj ki egy 20 cm-es kerek kapcsos tortaformát, majd sütőpapírt tegyél az aljára.
Egy fazékban forralj vizet, a tetejére, hogy bele ne essen, tegyél egy hőálló tálat. Ebbe tedd az apróra tördelt csokoládét, a kockára vágott vajjal és a vanília kivonattal, majd a vízgőzön kevergetve addig melegítsd, amíg a csoki és a vaj el nem olvadt. A tűzről vedd le és a vajas csokoládét kissé hagyd hűlni.
Folyamatos keverés közben add a csokoládés krémhez a cukrot, csipetnyi sót, a mandulát, a lisztet és a kakaóport, majd egyesével a tojások sárgáját.
Egy másik tálban habverővel verj keményre 4 tojás fehérjét. A tojáshab harmadát erőteljes mozdulatokkal keverd a csokis masszához (jól fellazítjuk vele), majd a többi habot már óvatosan forgasd a tésztába, hogy ne törjön össze.
A tésztát töltsd az előkészített formába és az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsül (tűpróba). A formában hagyd teljesen kihűlni, csak azután távolítsd el óvatosan a kapcsos tortaforma oldalát.
Óvatosan csúsztasd egy tányérra, a tetejét hintsd meg kakaóporral, és szeletekre vágva, görög joghurttal kínálhatod.