A párkapcsolat megrontója: az unalom

Lelkierő

Nem csupán a viták ronthatnak meg egy kapcsolatot, hanem a túlzott semmittevés is. Ahol az évek múlásával csak mélyül az unalom, ott szinte biztosra vehetjük, hogy a problémák is kiéleződnek.

Van, hogy a pezsgő szenvedély átvált szürke hétköznapokra. Több év együttlét után a lángolás elmúlik, a kapcsolat átalakul, és a szerelem érzése megváltozik, szeretet lesz belőle. Gyakori eset, hogy miután megszerezte egyik fél a másikat, szép lassan elindulnak az unalom lejtőjén.

A férfi elfelejti, hogy az udvarlás nem csupán a megszerzéshez vezető úton haladva használatos, a hölgyek pedig szívesen dörgölik az urak orra alá, hogy már az idejét sem tudják, mikor kaptak egy szál virágot, vagy akár egy szerelmes SMS-t tőlük. Ha már a megszokás uralkodik el egy kapcsolaton, és egyik fél sem vesz erőt magán, onnantól kezdve az unalom elkezdi felemészteni.

Nem ritka, hogy a felek teljesen elvesztik aktivitásukat, eligénytelenednek, akár hízásnak is indulnak. Emellett elmaradoznak a vacsorák, a hosszú, romantikus séták, és még egy rövidke telefonhívás sem jön a munkahelyről. Az együttlétek során kialakult szabályrendszereket mindkét fél álmából felriadva is vágja.

A megszokások helyett érdemes lenne úgy tekinteni az együttlétre, hogy semmi sem tart örökké, ezért minden napot úgy kell élni, mintha az utolsó közös nap lenne.

2253 b

A hosszú együttlétnek előnye a biztonság érzete. Viszont az idő múlásával egyre több probléma léphet fel a kapcsolatban, és ha ezek nem kerülnek orvoslásra, akkor hamar széthullhat darabjaira. Az unalom megjelenése hatalmas probléma. A kiszámíthatóság hiába ad biztonságot, ha az ember nem érzi benne jól magát.

Hogy mit nem érdemes tenni, az egyszerű. Nem a másik felet kell okolni, szemére vetni, hogy mit nem tesz, mi hiányzik a kapcsolatból, hanem saját magunkba tekinteni. Hisztivel és zsarolással, esetleg manipulálással hatékony eredményt hosszú távon lehetetlenség elérni. Az őszinteség és a nyíltság segíthet túllépni, mégpedig a bizalom segítségével. Így a kapcsolat nem romlani fog, hanem épülni.

Nem árt néha a másik szemével vizsgálni a kapcsolatot, végiggondolni, hogy az elvárások mennyiben reálisak, illetve hogy nem lehet mindig mindenkinek igaza. Nem elég, ha csak az egyik fél változtat, de első lépésként elegendő, hogy a másik is észbe kapjon, lássa hogy mennyivel jobb lett a kapcsolat ezáltal.

Nem csak azt érdemes nézni, mi a jó nekünk, hanem azt is, hogy mi lenne a jó a másiknak. Ha többet szeretnénk kimozdulni, könnyedén rávehetjük párunkat, ha olyan tevékenységet keresünk, amivel az ő érdeklődését is felkeltjük.

Ha nem szeretne minden alkalommal romantikus sétákat tenni, hát vigyük el őt a városban megrendezett tuning fesztiválra, vagy keressünk a hobbijának megfelelő elfoglaltságot. Örömmel fog eltölteni minket is, ha arcán rég nem látott boldogságot fedezünk majd fel.

A hosszú együttlét titka a türelem, a bizalom és a megértés.

Nem egyezhet mindenben a két fél véleménye, de nem a hatalom megszerzésével kell ezt a helyzetet megoldani. Egyenlő félként kell viselkedni, néha megállni és magunkba nézni, ha szükséges, bocsánatot kell kérni. Egy-egy jól felismert helyzet megelőzhet egy újabb veszekedést és megújíthatja a szerelmet.

Kapcsolódó cikkek

Dr. Hevesi Krisztina: A (tű)sarkamra állok

Egy francia pszichológus, Nicolas Guegue izgalmas kutatási területet választott: eredményei szerint a férfiak kitüntetett figyelemben részesítik a nőket a hétköznapokban, amennyiben a hölgyek magas sarkú cipőt viselnek.

Olvass tovább
Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!