3 chia mag recept, amit ki kell próbálnod!

Fitt / Életmód

A chia mag hozzájárul az egészséged megőrzéséhez. Ha még sosem főztél vele, akkor ez egy kellemes meglepetés lesz számodra!

A chia magról: apró erőmű néven tartják számon a magas fehérje-,rost-, és omega 3 zsírsav tartalma miatt.

Valójában 100 gramm chia magban 20 gramm fehérje található, plusz egy adag kálcium, A, B, C, E vitaminok és antioxidánsok. Nem csoda, hogy ennyire népszerű étellé nőtte ki magát, ugyanis egyaránt jó a szívnek és a bőrnek is.

A chia mag hozzájárul az egészséged megőrzéséhez is.

Mivel a chia mag sosem romlik meg, ezért legyen készenléten a háztartásodban egy zacskó a fehér vagy a fekete változatból (vagy akár mindkettőből), és beleteheted őket levesekbe, salátákba, süteményekbe és italokba is egyaránt.

Íme 3 isteni recept, ami nélkülözhetetlen az egészséges reggelidhez!

1. Banános chia muffin: Kezd a napodat egy egészséges desszerttel! Ehhez használj banánt, zablisztet. (ez gluténmentes is lehet, tehát glutén- és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.)

Szórj extra chia magot a muffinok tetejére, hogy ropogósabb legyen és emeld a tápanyagtartalmát.

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabliszt
  • 8 datolya, kimagozott
  • 1/2 csésze víz
  • 1 érett banán
  • 1/4 csésze juharszirup
  • 1/3 csésze kókuszolaj
  • 3 tojás , enyhén felvert
  • 1/2 csésze mandula tej
  • 1/2 csésze chia mag
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1/2 csésze görög joghurt

Keverd össze lisztet, a sütőport, a sót, a kakaó és a chia magot egy nagy tálba, majd tedd félre .

Önts forró vizet a a datolyákra, hogy puhuljon, vagy tegyél vizet egy tálba mikrohullámú sütőben és melegítsd 30 másodpercig a datolyákat. A felpuhult datolyákat turmixold le.  Add hozzá a banánt, felvert tojást , juharszirupot, mandula tejet és kókuszolajat, és jól keverd össze. Keverd hozzá a maradék hozzávalót, és ezután add hozzá a joghurtot , és picit keverd csak tovább.

Öntsd a tésztát muffin sütőformába, és süsd 20 percig méretétől függően.

Szórd meg a tetejét chia maggal!

Miután lehűlt, a hűtőszekrényben legfeljebb 4 napig tárolhatod.


Banános chia muffin

Banános chia muffin

2. Chia mag lekvár: Ha a chia magot folyadékkel keverjük össze, akkor megnőnek, mert felszívják a nedvességet.

A kapott gél nagyon sűrű lesz, és feleslegessé teszi a pektin hozzáadását a lekvárba.

Csak három egyszerű hozzávalóra van szükséged (víz, tej, chia mag, gyümölcs).

Lehetsz kreatív és bármilyen gyümölcsöt használhatsz ami a kezedbe van, az epertől kezdve a barackon át.

Hozzávalók:

  • 40 dkg gyümölcs (bármilyen gyümölcs lehet)
  • 1 teáskanál édesítőszer (nem szükséges)
  • 2 evőkanál chia mag (ez lehet több is a végére)
  • víz, vagy bármilyen gyümölcs leve

Ha epret teszel bele, akkor azt apró darabokra vágd fel. Az áfonyát nem szükséges darabolni.

A gyümölcsöt közepes lángon melegítsd az édesítőszerrel, vagy juharsziruppal. Forrald össze kb. 5 percig. Az édesítés mennyisége függ a gyümölcsök ízétől, ezért a végén kóstold majd meg, és attól függően édesítsd!

Keverjük bele két evőkanál chia magot, és főzd még egy percig.

Keverd meg, és hűtsd le. Hagyd állni még 10 percig, hogy a lekvár tovább sűrűsödjön.

Meg fogod nyalni mind a tíz ujjadat!


Chia lekvár

Chia lekvár

3. Kókuszos – Áfonyás chia puding: Ez nagyon jó és egyszerű reggeli, ami sok egészséges zsírt tartalmaz, előző este csináld meg, hogy reggelig a chia mag felszívja a kókusztejet és a joghurtot. Bármelyik kedvenc egészséges hozzávalóddal összekeverheted, a fahéjon át a mogyoróvajig, a bűntudat nélküli édes élvezethez.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 csésze görög joghurt
  • 3/4 csésze kókusztej
  • 1/4 csésze chia mag
  • 2 evőkanál tiszta méz
  • 1 evőkanál cukormentes kókuszreszelék
  • 2 teáskanál kókuszvaj
  • 1 teáskanál kókuszolaj
  • 1 csipet só
  • 1/3 csésze pirított pelyhesített, cukormentes kókusz
  • a gyümölcs lehet áfonya, eper stb.

Egy nagy tálban, habverővel keverd össze a joghurtot, kókusztejet, chia magot, mézet,

kókuszreszeléket, kókusz vajat, kókusz olajat és sót. Tegyél rá egy fedőt, és

tedd a hűtőbe, hogy lehűljön és besűrűsödjön, legalább 2 órát, vagy akár egy éjszakán át.

Közben néha megkeverheted, nehogy csomós legyen!

Chia puding

Chia puding

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!

Ne maradj le EXKLUZÍV tartalmainkról,
KÜLÖNLEGES kedvezményeinkről, EGYEDI ajánlatainkról!

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülhess aktuális akcióinkról,
programjainkról, eseményeinkről, legfrissebb tartalmainkról!